Piet Haaksma
De Echte Bakker

Bijzondere soorten brood

Speltbrood

Spelt is een oergraan, dat al vóór 7000 v. Chr. werd verbouwd.  Het wordt beschouwd als de voorloper van de huidige tarwesoorten.  De laatste jaren is speltbrood in opkomst en wordt het steeds vaker gegeten. Spelt heeft minder bemesting nodig en is beter resistent tgen ziekten. Spelt heeft een zogenaamde harde korrel, met een hoog gehalte aan gluten, wat gunstig is voor het bakken van brood.

Speltbrood is geschikt voor mensen met een tarwe allergie, maar niet geschikt voor mensen met een gluten intolerantie (coeliakie).

Roggebrood

Wij maken in onze bakkerij heerlijk mals roggebrood. Wij snijden dit voor u per 5 of per 10 plakjes, maar u kunt ook een ongesneden stuk meenemen.

Roggebrood wordt gemaakt van gebroken rogge. Een plakje roggebrood levert 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer op. Bovendien helpt roggebrood door de grote hoeveelheid aanwezige vezels bij obstipatie.

Biologisch brood, gist of zuurdesem

Wij hebben twee soorten brood dat gemaakt is van biologisch verantwoord geteeld meel. Dit kopen wij bij Molen Het Lam in Woudsend. Het ene soort is op basis van gist en het andere soort is op basis van zuurdesem.

Zuurdesem is een brooddeeg dat wordt gemaakt zonder toevoeging van gist. De enige ingrediënten zijn bloem en water. Fermentatie, noodzakelijk voor het reizen van het deeg, vindt plaats dankzij melkzuurbacteriën en gisten die van nature in het deeg aanwezig zijn. Deze bacteriën en schimmels leven in symbiose en zorgen onder andere voor de vorming van bellen koolzuur die bij het bakken het brood zijn luchtige structuur geven.

Beide soorten, gist en zuurdesem, zijn te verkrijgen in de volgende varianten:

Volkoren, 2 Granen, Zonnepit, Vruchten en bij de gist is er dan nog 5 Granen verkrijgbaar.

Dit brood maken wij elke dag vers, behalve op woensdag. Van elke soort worden er echter een beperkt aantal gemaakt. Wilt u er zeker van zijn dat uw favoriete smaak brood nog verkrijgbaar is, kunt u altijd even (een dag van te voren) bellen of bestellen via de webshop, dan maken wij extra bij.

Suikerbrood

Het echte Friese suikerbrood vindt u bij ons in de winkel. Heerlijk mals en doordrongen met suiker. Je eet er je vingers bij op!

Voor verenigingen is het een mogelijkheid om met de suikerbroden deur- aan- deur verkoop acties te houden. Wij hanteren hiervoor (bij grote aantallen) speciale prijzen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Tevens is het ook mogelijk om het suikerbrood, in bijvoorbeeld een mooie Friese doos, op te sturen. Dit doen wij tegen de normale posttarieven.

Een leuk cadeau idee is het geven van een cijfer van suikerbrood, vaak in combinatie met een cijfer van krentebrood, bijvoorbeeld '50'. Deze cijfers worden mooi opgemaakt en zijn een feest om te geven en om te krijgen.

Piet Haaksma, De Echte Bakker

Kruizebroederstraat 73
8601 CL Sneek
0515-412194
0515-427464
maandag 08:30 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten